Promovare pe internet SEO, SEM, SMM, SOCIAL MEDIA, ADWORDS
Esti pe internet, deci existi!

Esti pe internet, deci existi!

Iar daca existi, cistigi!


Daca pina acum citva timp, cine stia sa navigheze pe internet sau - mai mult - avea o pagina web era considerat ca fiind modern sau in pas cu ′moda′, acum, cine nu indeplineste aceste doua conditii, mai ales daca are o afacere, poate considera ca a pierdut deja foarte multi clienti. Nu cred ca este cazul sa insistam prea mult pe istoria internetului avind in vedere imensa cantitate de informatii aparuta pe aceasta tema.

In Romania, in acest moment, cumparaturile efectuate prin intermediul internetului detin inca o pondere scazuta. Internetul, insa, incepe sa devina o tendinta, un obicei in comunicare si informare. Statisticile din 2003 cu privire la numarul de utilizatori de internet din Romania aduceau in prim plan o cifra impresionanta: 1,2 milioane de utilizatori. Facind un calcul simplu se poate observa ca la nivelul unui judet, numarul utilizatorilor de internet era in medie de circa 28,5 mii de persoane. Iar astea sint cifrele din 2003. Putem vorbi de o piata demna de a fi luata in seama de catre furnizorii de produse si servicii.


In 2005, pe Statistici.ro, liderul site-urilor de monitorizare a utilizarilor si utilizatorilor de internet din Romania, de la 1 mai 2005 pina la 17 mai 2005 s-au inregistrat 8.779.845 de vizitatori unici si 42.327.648 de afisari pentru cele 9.000 de site-uri inscrise in sistem. Cred ca cifrele vorbesc de la sine despre amploarea fenomenului...

Deja Internetul nu mai este un moft. 
Nici un agent economic nu-si poate permite sa ignore aproape 9 milioane de oameni care viziteaza acest spatiu virtual in numai 2 saptamini. De la faza de documentare si schimb de informatii, romanii au trecut incet-incet la utilizarea pur practica a spatiului web incepind sa faca cumparaturi, plati on-line si sa stabileasca legaturi de afaceri. Deja web-ul este luat cu adevarat in serios, capatind amploarea si dimensiunile unei piete reale, chiar daca aceasta piata nu este dezvoltata pe masura potentialului sau. 

Dimensiunile astronomice capatate de ′fenomenul internet′ au la baza mai multe motivatii. Dezvoltarea pietei virtuale in ritm exponential a avut loc natural, odata cu dezvoltarea si adaptarea sistemelor si mecanismelor de piata la nivel de domeniu. De ce oare peste cinci sute de mii de romani navigheaza zilnic Internetul? Ce ii face pe acesti oameni sa-si piarda ore intregi stind in fata calculatorului? in prima faza a fost vorba de informatii. Acum este mult mai mult. Avem de-a face cu internet banking, cu rezervari on-line, cu magazine virtuale si cu licitatii publice virtuale. Practic, cam tot ce s-a putut face pe internet s-a facut si se va face. De ceva timp au aparut si shopping-ul comandat prin internet, ca sa nu mai spunem de administrarea conturilor bancare sau de plata utilitatilor. O parte din viata noastra s-a transferat pe aceasta retea gigantica de calculatoare si ne-am obisnuit atit de mult cu ′reteaua′ incit pentru unii a devenit dependenta.

Ei, dar totusi unde sint banii?
Voi trece in revista, pe scurt, cam toate punctele forte ale internetului pentru a sublinia pe unde intra si pe unde ies banii din internet pentru ca, nu-i asa, totul trebuie sa aiba un suport material si o baza de resurse.

Cumparaturi pe internet 
Conform unei publicatii economice, vinzarile on-line au explodat in Romania anului 2004. Daca in 2003 totalul vinzarilor on-line se situa undeva in jurul cifrei de patru-cinci milioane euro, in 2004 avem de-a face cu aproape 15 milioane euro tranzactionate on-line. O patrime din aceasta suma a fost cheltuita de cumparatorii de pe internet in perioada sarbatorilor dintre ani. ′Cea mai mare parte a platilor nu se efectueaza insa electronic, majoritatea magazinelor virtuale pretextind comisioanele mari practicate de banci. Aceasta situatie se va schimba in perioada urmatoare, in care volumele realizate prin tranzactii electronice vor obliga institutiile bancare sa priveasca aceasta zona cu mai mult interes′, apreciaza Vlad Stan, directorul general la smartbuy.ro Cu toate acesta, specialistii apreciaza ca este vorba doar de inceput. in afara de magazinele virtuale, site-urile de firma genereaza vinzari, chiar daca acestea nu au loc on-line, care de multe ori au valori mult mai mari decit cele ale produselor vindute deja traditional pe internet. Estimarile pentru anul 2005 sint uluitoare. in conditiile in care se pastreaza ritmul de crestere de pina acum, se discuta de aproape 50 de milioane de dolari tranzactionati pe internet intr-un scop sau altul.

Site-uri romanesti
in ultimii doi ani, romanii au cumparat domenii (sau adrese) web in valoare de aproape jumatate de milion de euro. Acest aspect este un alt indicator al interesului acordat de catre romani fata de internet si mai inseamna si intentia si scopul fiecaruia de a avea cel putin o pagina de internet, fie ca avem de-a face cu o firma, fie cu o persoana fizica. Deja pe piata romaneasca de IT au aparut tranzactii intre actorii principali si acesta este un semn de dezvoltare al domeniului, chiar daca sumele implicate nu au fost foarte mari. Printre cei care s-u remarcat in ultima perioada in tranzatiile cu site-uri se cuvine sa amintim de ′NetBridge Investments′ (care in ultimii 2 ani a facut 4 achizitii de site-uri) si ′Neogen′ (care a achizitionat 6 site-uri). Achizitiile de site-uri reprezinta o alta afacere care se poate face pe internet. Conform directorului general ′NetBridge Investments′, domnul Orlando Nicoara, ′un site care sa valoreze in jur de 5.000 de euro trebuie sa fie curat din punctul de vedere al designului si al programarii, eventual sa fie pozitionat pe o nisa si sa aiba cel putin 1.000 de vizitatori pe zi′. Domnul Nicoara subliniaza faptul ca foarte importanta este dedicarea celui care se ocupa de site si dorinta acestuia de a ajunge cu site-ul cit mai sus in piata. Domnul Calin Fusu, director general la ′Neogen′ apreciaza ca nu exista prea multe site-uri interesante care sa merite a fi achizitionate.
Un site, pentru a fi valoros si pentru a putea avea o cota pe piata si posibilitatea de a fi tranzactionat, trebuie sa aiba in primul rind un grup tinta foarte bine conturat, un design clar, un continut calitativ si obiectiv actualizat permanent, un minim de 1.000-1.500 de vizitatori unici pe zi din cadrul grupului sau tinta. 
Banii in cazul tranzactiilor cu site-uri vin in primul rind din publicitatea on-line, insa exista si alte surse de venit cum ar fi , hosting-ul sau gazduirea site-urilor, e-comerce sau magazine virtuale. 

Site-uri de firma
Pentru o societate comerciala, a nu avea un site pe internet astazi este ca si cum nu ar avea nume. Aducindu-ne aminte de cifrele de trafic si utilizatori prezentate mai sus, ne cuprind fiorii gindindu-ne la ce pierderi genereaza lipsa unui site web pentru o firma. Cu toate acestea, firmele romanesti inca nu constientizeaza importanta acestui aspect, tratindu-l cu oarecare superficialitate. Multa lume a ramas la mentalitatea anilor ′90. Cu toate astea, toti cautam clienti si informatii. Si nu vorbim de societati mici care poate nu-si permit (cu toate ca o simpla pagina de internet nu e chiar un capat de tara), ci de giganti ai economiei, care nu au nici macar o amarita de pagina web. Sute de foste intreprinderi de stat care asteapta cu miinile intinse sa vina cineva sa le cumpere, sa le privatizeze si sa le dea de lucru, in conditiile in care o simpla pagina de internet i-ar putea ajuta sa spuna in toata lumea cel putin ca exista. Nu mai vorbim de situatia in care ar avea un site, in adevaratul sens al cuvintului. Una peste alta, la fel ca in multe domenii de la noi, este nevoie mai intii de o schimbare de optica cu privire la internet si posibilitatile acestuia. 

O firma care vinde produse ce implica intretinere si service va avea atit prezentarea produselor sale, cit si o sectiune care va contine informatii detaliate despre serviciile de service, punctele de service si datele de contact. O companie ale carei actiuni sint tranzactionate la Bursa trebuie sa contina informatii la zi despre valoarea actiunilor sau orice date importante pentru actionarii/investitorii sai. 

Cea mai importanta componenta a investitiei intr-un site de firma o reprezinta aspectele utilitatii si functionalitatii acestuia. in caz contrar, in loc sa genereze venituri, va genera probleme de imagine sau de alta natura. 

Un site web al unei companii trebuie sa ofere vizitatorilor si clientilor sai informatii foarte clare si bine structurate, inglobate intr-un design prietenos, elegant si reprezentativ, sa puna la dispozitia acestora o serie de instrumente si facilitati on-line. 

Tags: Esti,pe,internet,,deci,existi!

Cercetari multidimensionale in stiintele umaniste  
Autor
Ionut Socol - Euro Market
Cercetari multidimensionale in stiintele umaniste, vol. I
Editura LUMEN 2005
ISBN: 973-7766-44-X



matruriile

clientilor

ultimele

articole

Cum sa te promovezi pe internet avand un buget mic
Cum sa te promovezi pe internet avand un buget mic

In continuare va propunem un articol gasit pe internet care va indruma spre o solutie de promovare low-cost. Ca orice compromis, aceasta vine la pachet si cu o serie de minusuri pe care vom incerca sa... →

19 Ianuarie 2010
un site web si promovarea pe internet a acestuia
un site web si promovarea pe internet a acestuia

EuroMarket.ro va propune urmatorul articol pentru a explica pe intelesul tuturor ce importanta are un site pe internet, daca trebuie promo... →

03 Iunie 2009
reteta seo - in linii mari
reteta seo - in linii mari

Utilizand serviciile SeoMonitor.ro va aducem la cunostinta ingredientele cele mai importante pentru un SEO reusit.
Informatiile de mai jos au un rol orien... →

26 Aprilie 2009
Pachete de servicii &

tarife

1000Lei /camp.

Promo Start

detalii
2500Lei /camp.

Promo Business

detalii
3500Lei /camp.

Promo Premium

detalii
Ce putem face pentru toti
Ce am facut pentru altii
Ce putem face pentru dvs ?
722cursanti
210siteuri web
28magazine online
762grafice
SERVICII GDPR: Solutii de implementare si conformare la prevederile GDPR si Servicii Externalizare DPO Responsabil Protectia Datelor

Oferta de servicii GDPR
Solicita acum oferta noastra de servicii de implementare GDPR pentru a va asigura ca organizatia dvs. respecta prevederile impuse de cadrul legislativ privind protectia datelor personale.
Click aici pentru oferta
Informatii generale despre GDPR