Din Noiembrie 2012 o etichetă standard adresată anvelopelor va fi obligatorie pe teritoriul Europei: bazat pe trei criteri, eticheta UE pentru cauciucuri oferă informaţii asupra caracteristiciilor ecologice şi de siguranţă ale unei anvelope în scopul de a creşte siguranţa rutieră ţi de a reduce poluarea.
Indiferent de sistemele de siguranta ale autovehiculului tau, cauciucurile sunt cele care iti permit sa-l controlezi pe zapada sau gheata.Cauciucurile autoturismului sunt considerate adesea ca fiind piese mai puţin importante ale vehiculului. Această apreciere este însă departe de adevăr. Cauciucurile sunt singurele zone de contact pe care vehiculul îl are cu suprafaţa carosabilă. Cauciucurile sunt o componentă crucială, de mare calitate şi înaltă tehnicitate a şasiului, special destinată pentru a deservi autoturismele moderne care circulă cu viteze mari.
Cauciucurile nu numai că trebuie să se potrivească la diverse sisteme de suspensie şi să răspundă precis la comenzile direcţiei, ci trebuie în acelaşi timp să fie silenţioase şi durabile. Mai presus de toate, pentru ca vehiculul să ruleze în siguranţă, anvelopele trebuie să facă faţă forţelor extreme exercitate asupra acestuia – la frânare, accelerare sau în viraje. Aceasta este cu atât mai important atunci când drumul este ud şi alunecos sau acoperit cu zăpadă şi gheaţă.
Tipuri de cauciucuri
In functie de sezonul pentru care au fost concepute, producatorii impart cauciucurile in 3 categorii:
Cauciucuri de iarnaCauciucuri de iarna
Cauciucurile de iarna sunt realizate dintr-un material mai moale decat cel de vara si au un profil ce ajuta la pastrarea controlului chiar si la temperaturi negative. Sub temperaturi de 7 grade Celsius aceste cauciucuri sunt recomandate chiar si pentru rularea pe asfalt uscat. Pot fi recunoscute prin marcajul "M + S" (sau "M.S." sau "M & S") conform legislatiei europene sau "Munte/Fulg de zapada" conform celei americane. Cauciucurile late, de viteza, altele decat cele produse special pentru zapada, nu sunt potrivite pentru condiitile de iarna.
Cauciucuri all seasonCauciucuri all season / all weather
Cauciucurile all season ofera performante medii in majoritatea conditiilor de trafic dar fiind rezultatul unui compromis tehnologic, nu pot oferi performante maxime nici vara la temperaturi ridicate sau pe zone umede, nici iarna pe zapada sau polei. Cauciucurile "pentru toate anotimpurile" tind sa se intareasca si sa piarda aderenta in jurul a 0 grade Celsius. Aceasta pierdere de aderenta si implicit de tractiune, poate fi esentiala in pentru securitate in momente critice (ex: frane puternice neprevazute, frane in curbe). Deoarece sunt un compromis, majoritatea producatorilor nu ofera acest tip de cauciucuri ci doar de iarna sau de vara.
Cauciucuri de varaCauciucuri de vara
Cauciucurile de vara sunt mai tari pentru a evita uzarea lor prematura la temperaturi ridicate si au un profil ce preintampina fenomenul de acvaplanare. Sunt ideale pentru a circula cand temperatura depaseste 7 grade Celsius.
Atunci cand achizitionati cauciucuri de iarna e important ca in momentul cumpararii sa obtineti de la vanzator si un act doveditor (factura, garantie, certificat de conformitate) care sa ateste faptul ca sunt anvelope de iarna.
Acum cativa ani, cauciucurile de iarna obisnuiau sa fie galagioase si neconfortabile. Erau concepute strict pentru zapada dar aveau performante slabe pe drum uscat sau umed. Cauciucurile de iarna din prezent sunt produse cu noi materiale si noi tehnologii, putand sa ofere confort si pe zapada dar si pe drumuri uscate.
Daca performantele pe zapada ale cauciucurilor de iarna sunt superioare celor "pentru toate anotimpurile", de ce producatorii nu folosesc acelasi material si pentru cauciucurile "pentru toate anotimpurile"? Deoarece in conditii de vara, cauciucurile de iarna fiind mai moi si mai maleabile tind sa se uzeze mai rapid. Tineti cont de conditiile de drum in care circulati si faceti alegerea cea mai potrivita pentru dumneavoastra.
Imediat ce temperatura a scăzut sub +7 °C montaţi anvelopele de iarnă. Odată cu apropierea iernii, şoferii se confruntă cu schimbări rapide în ceea ce priveşte starea vremii. Dacă vreţi să vă convingeţi, ascultaţi prognozele meteo. Meteorologii prognozează o combinaţie de zăpadă, gheaţă, ploaie şi vreme uscată. Pentru a face faţă acestor condiţii diverse de drum, şoferii au nevoie de anvelope de iarnă pe care se pot baza. Aşadar, ‘dacă termometrul arată sub +7 °C – e vremea ca anvelopele dumneavoastră de vară să-şi ia concediu.’ Iarna, drumurile vor fi în mod normal ude şi alunecoase, iar anvelopele de iarnă pot asigura o mult mai bună aderenţă în aceste condiţii decât anvelopele de vară. Pentru propria dumneavoastră siguranţă, vă recomandăm să vă montaţi anvelope de iarnă înaintea începerii sezonului rece.
Montati pe toate rotile
Ca o regula generala, pentru a mentine controlul si stabilitatea autoturismului ar trebui sa instalati cauciucuri identice pe toate rotile sale.
In trecut, masinile cu tractiune spate erau echipate cu cauciucuri de iarna pe spate. Dinamica masinilor cu tractiune fata e cu totul asta, fiind necesara tractiune si lineara (fata-spate) dar si laterala (in cazul virajelor) iar cauciucurile din spate sunt necesare pentru a preveni rotirea sau pierderea controlului. Pentru a mentine controlul si stabilitatea masinii dvs. in conditii de iarna, instalati cauciucuri de iarna pe toate rotile. Retineti ca indiferent de calitatea cauciucurilor de iarna sau a sistemelor de siguranta a autovehiculului dvs. trebuie intotdeauna sa adaptati viteza la conditiile de trafic.
Mai jos aveti o animatie ce explica diferenta dintre cauciucurile de iarna si cele All-Season si de ce sub 7 grade este recomandata utilizarea cauciucurilor de iarna.
Citeste mai mult pe http://www.cauciucurideiarna.ro/
3319 citiri | Publicat in data de 08 Octombrie 2013 |eticheta, eco, cauciucuri, anvelope